In de branderij

Koffievlek

Gaaf om onze mensen te zien groeien!

Bij ons in de branderij is het altijd gezellig! Wij helpen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om meer in zichzelf te geloven. Dat doen we door een superleuke werkomgeving te bieden, te coachen op successen en vooral door onze deelnemers te zien en behandelen als gelijken. Deze mooie mensen zijn het hart van onze organisatie en samen maken wij heerlijke bakkies koffie. Wij laten je hier graag zien hoe onze bakkies gebrand, verpakt en zo lekker worden voordat ze bij jou op tafel staan.

De Branderij

Onze eigen branderij is gevestigd op het industrieterrein van de Gemeente Emmen aan de Phileas Foggstraat 22A. De ruimte heeft een eigen ingang, toilet en is ongeveer 300 m2 groot. De ruimte is ingericht met een nieuwe koffiebrander van het merk Giessen, een inpakstraat en een voorraadruimte voor de reeds gebrande bonen. Verder beschikt de locatie over 2 kantoren met 4 werkplekken en een showroom/overlegruimte om klanten en stakeholders te kunnen ontvangen. De ruimte is afsluitbaar waardoor we zicht kunnen houden op wie er in de ruimte komt en voorzien van een alarmsysteem.

De activiteiten van de branderij zijn:

 • Inkopen van gecertificeerde koffiebonen
 • Brandproces; branden van heerlijke koffie
 • Verpakken en labelen van de koffie
 • Verpakken en labelen van andere producten
 • Leveren van koffie
 • Schoonmaken van de branderij, machines en gereedschappen
 • Registreren van de brand-, verpak- en bestelprocessen
 • Registreren van materiaal en middelen

De branderij wordt gerund door een team van sociaal gemotiveerde koffieliefhebbers en biedt plek voor 15-20 ontwikkelplekken en eventueel betaalde banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De ruimte is onder andere opgeknapt door deelnemers met voornamelijk hergebruikte materialen.

Ongebrande koffiebonen
Koffie branden
Koffie branden
Temperatuur meten
Stickers plakken
Melvin
Voorraad aanvullen
Koffie malen

Het brandproces

De rauwe groene koffiebonen toveren we in kleine hoeveelheden per keer in een paar minuten om tot heerlijke, ambachtelijk gebrande koffie. Dat werkt als volgt:

De bonen worden afgewogen in porties van 12-15 kg en in de brander gedaan. De bonen zullen in een periode van rond de 13 minuten worden gebrand, waarbij tussentijdse controles worden uitgevoerd. Deze controles zijn erg belangrijk, hierbij wordt gecontroleerd op kleur en reacties van de koffieboon.

Tijdens het branden worden allerlei gegevens opgeschreven, om zoveel mogelijk controle te kunnen uitoefenen op het rijpingsproces van de boon. De temperatuur, luchtvochtigheid en het gewicht worden continu in de gaten gehouden. Dit wordt bijgehouden in speciale brandsoftware dat samen met onze brandmeesters de kwaliteit bewaakt. Met onze speciale software hebben we voor elke branding een profiel gemaakt, die we tijdens het branden nauwlettend in de gaten houden. Dit zorgt onder andere voor een constante kwaliteit van de bonen tijdens het brandproces.

Het inpakproces

De bonen worden per soort ingepakt in speciale koffiezakken met een ventiel. Wij verpakken onze koffie standaard in 500 en 1000 grams verpakkingen. In een proef- en kerstpakket of op aanvraag werken we met 250 grams verpakkingen. En voor zakelijke klanten die veel koffie verbruiken hebben we blikken van 4000 en 8000 gram.

De koffie kan als hele boon in de verpakking, maar ook in één van onze varianten qua maling. Wij hanteren de varianten bonen, snelfiltermaling, espressomaling en grove maling.

Voordat de koffie in de zakken gaat wordt met de hand het etiket geplakt op de zak.

Op het etiket wordt met een stempel altijd de brand- of melangeerdatum en een baknummer gezet. Dit baknummer is ons traceernummer waarmee wij kunnen zien waar de koffie vandaan komt, wie hem heeft gebrand, wat de condities waren van de brandingen enzovoort. Zo kunnen we altijd achterhalen wat er met de koffie is gebeurt.

0
  0
  Mijn bakkie
  Jouw bakkie is leegGa terug