Circulaire impact
Zo maken wij circulaire impact
Drents Bakkie maakt ook aantoonbaar circulaire impact. Dit doen wij door samen met onze partners in te zetten op reduce, re-use & recycle. Hiermee zorgen we voor een structurele lagere milieu-impact.
Drents Bakkie zet samen met haar partners met name in op 3 niveaus van circulariteit, namelijk:
- Reduce – Minder grondstoffen gebruiken en zo afval verminderen.
- Re-use – Hergebruik van materialen/producten in hun oorspronkelijke vorm.
- Recycle – (Afval)materialen hergebruiken om weer iets nieuws van te maken.
Hiermee zorgen we voor een structurele lagere milieu-impact. Kortom, een mooi bakkie impact.
Koffiedikvoorelkaar
Koffiedik is een 100% organische reststroom van gemalen koffiebonen en een deel water. Deze afvalstroom komt vrij bij het zetten van koffie en bevat geen verpakkingsmateriaal. Wij zetten ons in voor het circulair hergebruiken van koffiedik. Samen met onze partners verzamelen we het koffiedik, verwerken we dit tot bodemverbeteraar en stoppen het in de grond. Zo simpel als dat. De bomen en planten die daar nog beter op groeien doen de rest.
Een organisatie die onze koffie afneemt kan een ton neerzetten waar het koffiedik in opgeslagen wordt. Volgens een vast schema kunnen de tonnen opgehaald worden en vervangen voor lege tonnen.
Onze eigen circulaire initiatieven
De volle tonnen worden dan gebracht naar de locatie van Drents Bakkie in de voormalige dierentuin in Emmen. Daar wordt het koffiedik hergebruikt voor bemesting op de moestuin van Groei Grond en voor bemesting in de kas “Americasa”. Het koffiedik kan tevens als grondstof gebruikt worden voor onze Oesterzwamkwekerij ZwaMM of gereed gemaakt voor particuliere verkoop als grondbemesting.
Weetje: in bepaalde regio’s en spreektaal worden ook termen als koffiedroes, -drap en -prut -gebruikt.
Wij zijn een sociale organisatie en daar zijn we trots op !
Circulaire processen in productie en re-use
De koffieverpakkingen kunnen door klanten ingeleverd worden bij de Branderij. Deze koffieverpakkingen worden vervolgens schoongemaakt door deelnemers van Drents Bakkie en gereed gemaakt om nieuwe producten van te maken zoals een strandtas, toilettas of rugzakje.
De jute koffiezakken waar de groene bonen in aangeleverd worden, die worden als grondstof gebruikt voor tassen, wandbekleding, schorten of nog nieuw te ontwikkelen producten.
Stichting Groei Grond
‘Groei Grond is een tuin waar iedereen welkom is.’ We willen laagdrempelig zijn voor mensen die op zoek zijn naar sociale contacten. We willen leerzaam zijn voor diegene die wat wil leren en we willen vooral mensen verbinden die iets voor een ander willen betekenen.
We doen dit door samen te tuinieren in het centrum van Emmen. In het Rensenpark ligt Groei Grond, waar we verschillende soorten kruiden kweken, waar we groentetuinen hebben van ‘de makkelijke moestuin’ en waar we bezig zijn met de leefomgeving van bijen en vlinders op de ‘insectenrots’.
Kakamee en de recycle tassen
Kakamee is een webwinkel gespecialiseerd in autisme, onrust, slaapproblemen, verstoorde prikkelverwerking (wel of niet aangeboren).
Wij werken met Kakamee samen om de strandtassen, toilettassen of rugzakjes te maken van onze gerecyclede koffiezakken. Zo helpen we kleine ondernemers in de regio.
Zelf ook iets circulairs doen?
Heb jij ruimte over thuis, naast je kantoor- of bedrijfspand? Creëer dan een eigen moestuin! Dan kun je jouw eigen geproduceerde koffiedik meteen op de tuin gooien. Zo help je ons om nog meer impact te maken. Super toch?