In de branderij
Gaaf om onze mensen te zien groeien!
Bij ons in de branderij is het altijd gezellig! Wij helpen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om meer in zichzelf te geloven. Dat doen we door een superleuke werkomgeving te bieden, te coachen op successen en vooral door onze deelnemers te zien en behandelen als gelijken. Deze mooie mensen zijn het hart van onze organisatie en samen maken wij heerlijke bakkies koffie. Wij laten je hier graag zien hoe onze bakkies gebrand, verpakt en zo lekker worden voordat ze bij jou op tafel staan.
Hoe begeleiden wij onze toppers?
Natuurlijk letten wij als professionals op werknemersvaardigheden en weten wij vanuit onze jarenlange ervaring wat werkgevers belangrijk vinden. Maar wat wij nog belangrijker vinden is veiligheid en ontwikkeling op identiteitsniveau. Wanneer mensen inzicht krijgen in hun eigen kwaliteiten, wie ze zijn en wat hun eigen waarde is, dan kunnen ze zich volgens ons het beste duurzaam ontwikkelen. Vragen als: Wat zegt dat over mij? Wie ben ik? Welke rol vervul ik in deze context? Hoe zie ik mezelf? Zijn bij Bakkie belangrijke vraagstukken tijdens onze begeleiding.
Hoe we dat doen? In het kort zorgen we voor veiligheid (iedereen mag er zijn), hebben we heldere werkprocessen, staan persoonlijke doelen voorop en zijn we kritisch en open naar elkaar. Meer weten? Lees dan meer over onze ontwikkel- en werkplekken.
De Branderij
Onze eigen branderij is gevestigd op het industrieterrein van de Gemeente Emmen aan de Phileas Foggstraat 22A. De ruimte heeft een eigen ingang, toilet en is ongeveer 300 m2 groot. De ruimte is ingericht met een nieuwe koffiebrander van het merk Giessen, een inpakstraat en een voorraadruimte voor de reeds gebrande bonen. Verder beschikt de locatie over 2 kantoren met 4 werkplekken en een showroom/overlegruimte om klanten en stakeholders te kunnen ontvangen. De ruimte is afsluitbaar waardoor we zicht kunnen houden op wie er in de ruimte komt en voorzien van een alarmsysteem.
De activiteiten van de branderij zijn:
- Inkopen van gecertificeerde koffiebonen
- Brandproces; branden van heerlijke koffie
- Verpakken en labelen van de koffie
- Verpakken en labelen van andere producten
- Leveren van koffie
- Schoonmaken van de branderij, machines en gereedschappen
- Registreren van de brand-, verpak- en bestelprocessen
- Registreren van materiaal en middelen
De branderij wordt gerund door een team van sociaal gemotiveerde koffieliefhebbers en biedt plek voor 15-20 ontwikkelplekken en eventueel betaalde banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De ruimte is onder andere opgeknapt door deelnemers met voornamelijk hergebruikte materialen.
Het inkoopproces
Al onze koffies hebben een ICO nummer. Wij kopen de originele (ICO gecertificeerde) groene koffiebonen in via een importeur in Nederland. Van iedere koffiesoort is een oorsprongsdocument beschikbaar. Op dit document is onder andere te lezen uit welk land de koffiebonen komen, om wat voor soort koffiebonen het gaat, welk productieproces de bonen hebben ondergaan en of de International Coffee Organization akkoord heeft gegeven op de verhandeling.
Zo kunnen we aantoonbaar meewerken aan sustainable koffie. Oftewel wij werken mee aan duurzame koffie, voor mens en natuur. Daarnaast doen wij ook ons best om sociale en circulaire impact te maken.
Controle op koffie
De ICO (International Coffee Organization) is dé organisatie die de handel van koffie wereldwijd in de gaten houdt. Belangrijk voor de ICO zijn bijvoorbeeld duurzaamheid in de manier van koffie verbouwen en het terugdringen van armoede in de koffieproducerende landen. De leden van ICO-landen vertegenwoordigen 98% van de wereldkoffieproductie.
De bonen die wij gebruiken worden op de plantages in verschillende delen van de wereld verbouwd en geoogst. Eenmaal gearriveerd op onze locatie in Emmen, worden de bonen gewogen en gecheckt op kwaliteit.
Het brandproces
De rauwe groene koffiebonen toveren we in kleine hoeveelheden per keer in een paar minuten om tot heerlijke, ambachtelijk gebrande koffie. Dat werkt als volgt:
De bonen worden afgewogen in porties van 12-15 kg en in de brander gedaan. De bonen zullen in een periode van rond de 13 minuten worden gebrand, waarbij tussentijdse controles worden uitgevoerd. Deze controles zijn erg belangrijk, hierbij wordt gecontroleerd op kleur en reacties van de koffieboon.
Tijdens het branden worden allerlei gegevens opgeschreven, om zoveel mogelijk controle te kunnen uitoefenen op het rijpingsproces van de boon. De temperatuur, luchtvochtigheid en het gewicht worden continu in de gaten gehouden. Dit wordt bijgehouden in speciale brandsoftware dat samen met onze brandmeesters de kwaliteit bewaakt. Met onze speciale software hebben we voor elke branding een profiel gemaakt, die we tijdens het branden nauwlettend in de gaten houden. Dit zorgt onder andere voor een constante kwaliteit van de bonen tijdens het brandproces.
De 1e crack
Na een aantal minuten geeft de gebrande boon een crack. Dit geeft aan dat de boon uit zijn eerste velletje barst en al lekker op weg is. Nu is het cruciaal om de temperatuur te temperen, eventueel bij te sturen en de tijd goed in de gaten te houden.
Afhankelijk van het type roasting blijft de boon nog een korte tijd in de brander om door te rijpen of wordt hij gestort om te koelen. Dit koelen zorgt er juist voor dat de boon niet verder rijpt. Voor een donkere roast blijft de boon langer in de brander en voor een lichtere roast korter.
Onze koffies worden gebrand door middel van de Quality Roast methode. Dit is onze eigen ontwikkelde roastmethode. Net voor de 2e crack, wanneer de boon goudbruin is, vinden wij dat onze koffies het beste tot hun recht komen. Na elke branding wordt er gecontroleerd op kleur en kwaliteit.
Het inpakproces
De bonen worden per soort ingepakt in speciale koffiezakken met een ventiel. Wij verpakken onze koffie standaard in 500 en 1000 grams verpakkingen. In een proef- en kerstpakket of op aanvraag werken we met 250 grams verpakkingen. En voor zakelijke klanten die veel koffie verbruiken hebben we blikken van 4000 en 8000 gram.
De koffie kan als hele boon in de verpakking, maar ook in één van onze varianten qua maling. Wij hanteren de varianten bonen, snelfiltermaling, espressomaling en grove maling.
Voordat de koffie in de zakken gaat wordt met de hand het etiket geplakt op de zak.
Op het etiket wordt met een stempel altijd de brand- of melangeerdatum en een baknummer gezet. Dit baknummer is ons traceernummer waarmee wij kunnen zien waar de koffie vandaan komt, wie hem heeft gebrand, wat de condities waren van de brandingen enzovoort. Zo kunnen we altijd achterhalen wat er met de koffie is gebeurt.
Het bestelproces
De koffie wordt via de webshop of 1 van onze andere verkooppunten besteld en dan wordt er een pakbon geprint. Deze bon wordt verzameld, meestal direct vers ingepakt en klaargezet voor verzending.
Tijdens het inpakken en verzenden hanteren we een registratieproces, zodat we weten hoeveel van welke koffie waar naartoe gaat. De koffie wordt of door onszelf bezorgd of gaat naar de pakketdienst.
Het drinkproces
Genieten van onze lekkere en eerlijke koffie… Laat het je smaken!